Spelar det någon roll vilken belysning jag har?

Ljusets betydelse för hur produkten uppfattas

Visste du att valet av ljuskälla (tex dagsljus, glödlampa, LED-lampa, stearinljus eller lysrör)  i ett rum kan spela stor roll för hur man uppfattar ett visst trycke eller en viss dörr? 

En kund tog kontakt med oss rörande ett dörrtrycke i rostfritt utförande som han hade beställt. Det var ett trycke som uppfattades vara gjort i någon gul legering istället för rostfritt och följande bild bifogades där kunden tagit kort på trycket mot bakgrund av ett vitt papper.

Och visst ser det ut att gå mot gult, snarare än att vara den neutrala gråa kulör som man vill ha på ett rostfritt trycke?

Problemet är dock det, att trycken är glansiga och reflekterar mycket mer av det ljus som faller på det, än vad en matt yta gör. Det vi uppfattar som kulören på ett objekt är alltså en blandning av objektets egna kulör, och kulören på det ljus som faller på objektet.

Betrakta trycket i neutralt ljus

Så vad händer då om man skulle betrakta trycket i ett neutralt ljus, ett ljus "utan kulör"? Man kan exempelvis i Adobe Lightroom kompensera för ljusets kulör genom att vitbalansera bilden. Vad man då gör är att man neutraliserar ljusets kulör genom att identifiera något i bilden som ska vara neutralt, räknar ut hur förskjuten färgskalan är för det neutrala objektet, och därefter kompenserar hela bilden med avseende på den uppmätta förskjutningen. Man kalibrerar alltså ljussättningen i efterhand.

Vi använder sådana metoder hela tiden när vi tar produktbilder. Det gör vi för att alltid ha så neutrala och äkta färger i bilderna som möjligt. Då använder vi professionella gråkort som garanterat är kulörneutrala, men i det här fallet, så fick det duga med ett vitt papper.

Så här ser det då ut när man vitbalanserat bilden med en kalibrering som utgår ifrån att pappret är vitt.

Skillnaden mellan bilderna är slående. Det beror till stor del på att de presenteras mot en helvit neutral bakgrund här på dörrskolan. Skulle man istället ha en gulbegie bakgrund på hemsidan, så hade man också uppfattat det hela på ett annat sätt. Då hade den övre bilden uppfattats som mer normal än den nedre som skulle ses dra mer mot det blåa hållet.

Rätt ljuskälla ger rätt färg

Boven i dramat är förstås den ljuskälla som man använder för att lysa upp rummet med. Tar man ett kort på trycket i skymningsljus, i stearinljussken, glödlampssken eller med vissa varmvita LED-lampor, så blir ljuset mycket rödare/gulare, än om man tar det i dagsljus, eller har halogenlampor, lysrör, eller använder kallvita LED-lampor. I normalfallet spelar det kanske inte så stor roll. Människan är bra på att kompensera synen för olika sorters ljus. Men isolerar man det här fenomenet, så kan man få sådana här effekter.

För vår kund, så blev lösningen ett ångrat köp den här gången. Det hade förstås inte gjort någon skillnad om han hade fått ett nytt trycke; det hade sett precis likadant ut, så någon reklamation var det inte tal om. För att kunna lösa problemet för vår kund, så hade han behövt byta ljuskällor i rummet och det kan vi som dörrleverantör inte stå till tjänst med. Men vi hjälper er gärna att förstå varför det är viktigt att tänka på vilket ljus man fotograferar i när man är tveksam om ifall kulören stämmer eller ej och ger gärna råd och tips också kring belysning.

 

Skriv en kommentar